HTML

Gurulós

Képek, videók a járművek világából

Friss topikok

  • Baross úti polgár: Kedves blogger! Szeretettel várunk - a rendezők vendégeként - az idei eseményre! Kérlek, jelezd, h... (2013.08.05. 09:11) Formula Student Hungary

NASCAR

lukacst89 2013.03.11. 21:30

Az Egyesült Államok legnépszerűbb technikai sportja a NASCAR, a széria autók versenye. A név valójában a futamokat megrendező szervezet nevének rövidítése: National Association for Stock Car Auto Racing. Az 1948-ban megalakult szervezet a Daytona Beach-i versenyeket szabályozta és fejlesztette tovább. Egy időben csak módosítatlan széria autókkal indulhattak a versenyzők, de manapság már a karosszéria is csak hasonlít a gyárira. A versenyautók felépítésében nagy szerepet játszik a biztonságra törekvés a teljesítmény fontossága mellett. Számtalan felvétel bizonyítja, hogy erre szükség is van.

A verseny

A futamok különböző helyszíneken, különböző formájú pályákon zajlanak. A klasszikus ovál pályák mellett vannak D alakú és kör alakú pályák is. Különböző a dőlésszögük és a hosszuk is. A versenyek nem véletlenül népszerűek. Fel lehet készülni rá, hogy mindig történik valami szokatlan, valami látványos. Nem csak balesetek kísérik a verseny történetét. Előfordult már a pályán verekedés és győzelmi tánc is.
nascar01.jpegA két napon át tartó időmérő edzéseken még bárki indulhat. A kvalifikáció első napjának végén kiosztják az első 25 helyet. Mivel 43 autó indulhat a versenyen, a második napon még 18 hely sorsáról döntenek - meglehetősen bonyolult szabályok alapján.
A csapatok annyiszor állhatnak ki, ahányszor szükségét látják. Egy-egy alkalommal 7 szerelő mehet az autóhoz. A kiállás 15-20 másodperce elegendő két kerék cseréjére, az üzemanyag pótlására, a hűtőrács megtisztítására és a felfüggesztés beállítására.

NASCAR 2013

A széria autók versenyének történetében már több női induló is volt, de az idei női pilóta szerepelt a legeredményesebben, a 30 éves Danica Patrick. A szériautók versenyének legrangosabb futama a Daytona 500. Ez egy 200 körös, 500 mérföldes verseny. Az időmérőn Danica Patrick volt a leggyorsabb, így ő indulhatott a NASCAR első osztályában pole pozícióból. Bár végül csak a 8. helyen végzett, ez is nagyon szép teljesítmény a modellkedő hölgytől.
A Daytona 500 másik jelentős - bár Danica Patricknál kevésbé vonzó - szereplője egy szétdurrant kerék volt, melynek köszönhetően tucatnyi autó rohant egymásba. A nézőtérre repülő roncsdarabok - többek közt egy kerék - legalább 28 néző sérülését okozták. A versenyzők közül egy sérültet szállítottak kórházba.

0222_danica-nascar.jpg

Címkék: NASCAR Danica Patrick széria autók széria autók versenye

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulos.blog.hu/api/trackback/id/tr165128367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása