HTML

Gurulós

Képek, videók a járművek világából

Friss topikok

  • Baross úti polgár: Kedves blogger! Szeretettel várunk - a rendezők vendégeként - az idei eseményre! Kérlek, jelezd, h... (2013.08.05. 09:11) Formula Student Hungary

Rali balesetek

lukacst89 2013.06.25. 11:06

Ha a hírekben illegális autóversenyen történt halálos balesetről olvasunk, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a baleset a nem megfelelő körülmények következménye volt. Egy vevőtalálkozónak kikiáltott ralin (Kiskunlacháza) természetszerűleg nem lehet biztosítani a legális autóversenyek feltételeit. Csakhogy balesetek - köztük halálosak - legális versenyeken is történnek. Az autóversenyzés veszélyes sport, ezt a versenyzők is, a nézők is tudják, de vállalják a veszélyt.

Hihetetlen túlélések

katalan_rally.jpgA Pikes Peak-i hegyi rali időfutam versenyen az egyik kanyarban kisodródott Jeremy Foley. Az autó többször átfordult, összetört, de Foley és navigátora is csak könnyebben sérült.
Robert Kubica, a Forma 1-es Lotus Renault pilótája az olaszországi Ronde di Andora Rallyn egy templom falának, majd egy szalagkorlátnak ütközött. A szalagkorlát lemeze befúródott az utastérbe. A pilótát súlyos sérülésekkel vitték kórházba, de túlélte a balesetet. Navigátora nem sérült meg.
A Turán-Zsiros páros Fordja a Katalán Ralin tört totálkárosra. Az autó többszörös borulás után az úttól 40 méterre állt meg. A két versenyzőt helikopterrel vitték kórházba. A bukás következményei: zúzódások, kulcscsonttörés, agyrázkódás.

Eger rally - "Hol a mentő?"

Az idei Eger ralin történtek jól szemléltetik, hogy a baleset igen gyakran nem a versenyzők hibájából következik be. Azt is, hogy hiába gyorsak a mentők, a sérültek és a szemtanúk számára a megérkezésükig eltelt percek óráknak tűnhetnek.
A 9. egri Rally2-es futamon a Gyarmati Ariel és Biblák István által irányított BMW fékje meghibásodott. Az autó egy gyorsasági szakasznál 150 km/h sebességgel frontálisan a partoldalnak csapódott. Biblák István könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet, de Gyarmati Arielnek eltört egy csigolyája és a lábfeje. A mentők hamar megérkeztek, a felvételen mégis jól hallható a nyugtalan, türelmetlen kérdés: "Hol a mentő?".

Veszélyben a nézők

mecsek_rali.jpgA skóciai Snowman Rally nyitó szakaszán az egyik kereszteződésben kisodródott egy autó. Ezúttal a nézők közül szedte áldozatát a baleset: meghalt egy 50 éves nő, egy 8 éves gyerek pedig megsérült.
Szintén egy néző halt meg a cseh Barum-ralin, amikor egy gyorsasági résznél 160 km/h sebességgel csapódott a nézők közé az egyik versenyautó. Itt is a pilóta vesztette el uralmát az autó felett.
Ketten könnyebben megsérültek a 46. Drávanet Mecsek Rallye megnyitóján. Ezúttal a nézők figyelmetlensége okozott bajt. A zárt parkolóban felsorakozó autókat fotózták az érdeklődők és közben neki is támaszkodtak egyik-másiknak. A 20-as rajtszámú Suzuki Swift S1600 ennek hatására behúzott kézifékkel is megindult, majd átgurult két kislány lábán.

Címkék: rali baleset veszély mentő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulos.blog.hu/api/trackback/id/tr815376862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása